
Profiteren van de onbalansmarkt
Heb je zonnepanelen en een thuisbatterij? Dan kun je slim inspelen op prijsschommelingen op de energiemarkt en daarmee geld verdienen. De onbalansmarkt is een dynamische markt waar energieleveranciers zorgen dat vraag en aanbod van stroom precies in evenwicht blijven. Dit betekent dat er soms te veel stroom is en soms te weinig. Met een slimme thuisbatterij kun je hierop inspelen en een vergoeding ontvangen voor het opslaan of terugleveren van stroom op de juiste momenten. In deze blog leggen we uit wat de onbalansmarkt is, hoe je thuisbatterij hierin een rol speelt en wat dit voor jou kan betekenen.
Wat is de onbalansmarkt?
Het elektriciteitsnet moet altijd in balans blijven, zodat er op elk moment precies genoeg stroom is voor iedereen. De onbalansmarkt is een systeem waarmee energieleveranciers vraag en aanbod op elkaar afstemmen om stroomstoringen te voorkomen. Als er op een bepaald moment een overschot aan energie is, kan een batterij stroom opslaan. Bij een tekort kan de batterij juist stroom terugleveren aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding, afhankelijk van de onbalansprijzen die op dat moment gelden.
Hoe werkt het handelen op de onbalansmarkt?
Als je een slimme thuisbatterij hebt, dan kun je deze inzetten om te handelen op de onbalansmarkt. Als je dit door je energieleverancier laat regelen, hoef je daar zelf helemaal niks voor te doen. Dit werkt als volgt:
- Slimme sturing door je energieleverancierJe energieleverancier monitort continu de energiemarkt en zorgt ervoor dat je batterij precies op de juiste momenten wordt geladen of ontladen.
- Automatisch inspelen op prijsschommelingenAls de elektriciteitsprijs laag is of er een overschot aan stroom is, wordt je batterij automatisch opgeladen. Bij hoge prijzen of schaarste wordt de stroom teruggeleverd
- Financieel voordeelOmdat je batterij helpt om het net in balans te houden, ontvang je een vergoeding van je energieleverancier. Dit kan bijvoorbeeld als een korting op je energierekening worden verrekend.
Praktisch voorbeeld van handelen met een thuisbatterij
- Realtime monitoringDe prijzen op de onbalansmarkt veranderen elke 15 minuten. De energieleverancier houdt dit continu bij.
- Geautomatiseerde aansturingOp basis van de actuele prijzen beslist je energieleverancier wanneer jouw batterij moet laden of ontladen.
- Besparing op je energiekostenDe opbrengsten uit de onbalansmarkt verdeel je met je energieleverancier. Het percentage dat jij krijgt, is afhankelijk van de leverancier die je kiest.
Wat zijn de voordelen van deelname aan de onbalansmarkt?
- Lagere energiekostenDoor slim te laden en te ontladen kun je besparen op je stroomkosten en verkort je de terugverdientijd van je slimme thuisbatterij.
- Maximaal rendement uit je zonnepanelenIn plaats van stroom goedkoop terug te leveren aan het net, sla je deze op en verkoop je deze op het beste moment.
- Bijdrage aan een stabiel elektriciteitsnetJe helpt actief mee om pieken en dalen in de energievoorziening op te vangen, wat essentieel is voor een duurzaam en betrouwbaar net.
Zijn er uitdagingen?
Hoewel de voordelen groot zijn, zijn er enkele aandachtspunten:
- Speciale software en aansturing nodigOm optimaal te profiteren van de onbalansmarkt moet je batterij slim worden aangestuurd. Dit vereist vaak een samenwerking met een energieleverancier die deze dienst aanbiedt.
- Niet alle energieleveranciers bieden deze optie aanHet kan nodig zijn om over te stappen naar een leverancier die geschikt is voor deelname aan de onbalansmarkt.
Veiligheid van de thuisbatterij
Bij Domogo staat veiligheid voorop. Wij werken alleen met betrouwbare thuisbatterijen en gecertificeerde installateurs. Onze installateurs zorgen ervoor dat de batterij correct en veilig wordt aangesloten op een geschikte plek in je woning. Daarnaast houden slimme monitoringsystemen je batterij in de gaten, zodat je zorgeloos kunt profiteren van energieopslag.
Wil je meer weten?
Wil je precies weten hoe een thuisbatterij werkt, welke voordelen het biedt en hoe je er zelfs geld mee kan verdienen? Plan dan een adviesgesprek met een van onze specialisten.


